آموزش نصب دزدگیر و اعلام سرقت اماکن (گام به گام)

آموزش تصویری نحوه نصب اعلام سرقت دزدگیر اماکن و نحوه سیم کشی و راه اندازی دزدگیر امنیتی ساختمان، منازل و مغازه به صورت قدم به قدم

Security Alarm System Installation Guide

آموزش عملی نصب دزدگیر اماکن و نحوه نصب اعلام سرقت اماکن - نعیم پردازش

 

   دستگاه های اعلام سرقت اماکن یا پنل دزگیر اماکن با اهدف ایجاد امنیت در ساختمان تهیه و تولید می شوند. این ساختمان معمولا باید از انواع مسقفی همچون منازل، آپارتمان، دفاتر کار، کارگاه، مغازه و… باشد تا پس از نصب سیستم امنیتی دزدگیر بتوان با چشمی های حرکتی یا PIR ها آن ها سیم بندی کرد و امنیت فضای مورد نظر را برقرار نمود.

اینکه می گوییم مسقف، بدلیل آن که چشم های دزدگیر نسبت به حرکات و تغییرات دمایی کوچک و کم نیز می توانند از خود عکس العمل نشان دهند (بسته به نوع و کیفیت سنسور و درجه دمای محل نصب)، و بنابرای تصور کنید که در صورت ورود هرگونه پرنده مانند گنجشک یا کبوتر و یا حیوانات کوچکی همچون گربه و سگ چه اهلی و دست آموز و چه وحشی، می تواند به تحریک چشمی و نهایتا تحریک دستگاه منجر شود که در نتیجه بر روی عملکرد سیستم اعلام سرقت اثرات سوء ایجاد می شود. دقت کنید که در صورت استفاده از دزدگیر در اماکن دارای حیوانات کوچک باید ار چشمی های خاص این اعمال که به PET Detector معروف هستند استفاده کرد.

اما در هرحال هدف ما از ارائه این آموزش در این جا، به صورت کلی و فارغ از نوع خاص یا برند خاصی بوده و سعی خواهیم کرد تا در این آموزش همچون آموزش های سابق اعلام سرقت اماکن و یا دیگر تجهیزات مرتبط در گروه نعیم پردازش، اطلاعاتی جامع و تخصصی را جهت استفاده علاقه مندان بیان کنیم. در نصب دزدگیر اماکن (سیستم امنیتی ساختمان) باید این نکته را نیز در نظر داشته باشید که اصول کلی نصب تمام آنها به یک شکل است و به طور کلی تمام پنل های دزدگیر اماکن تا ۹۰ درصد و یا بیشتر دارای بخش های یکسانی از نقطه نظر استاندارد در نصب هستند که تنها در نحوه تولید، کارایی، استفاده و نهایتا راندمان و کیفیت دستگاه اختلاف دارند، اما در سیم کشی تجهیزات جانبی به دزدگیر و نحوه سیم بندی تجهیزات اعلام سرقت اماکن همانند یکدیگر می باشند.

نخستین گام برای راه اندازی دزدگیر اماکن تامین تغذیه دزدگیر می باشد. هر پنل دزدگیر و اعلام سرقت اماکن دارای یک ورودی برق شهر می باشد که برای استفاده به عنوان جهت برق اضطراری نیز باید باتری جداگانه ای به آن متصل شود که خروجی آن از یکی از بخش های این مدار تغذیه برای باتری جهت عمل شارژ آن استفاده می شود. در واقع هر دزدگیر اماکن نیاز به اتصال به برق شهر (۲۲۰ ولتی متناوب) دارد که برای فراهم آوردن ولتاژ مورد نیاز آن در داخل پنل اعلام سرقت به دو صورت این امر نمایان می گردد. مدار تغذیه سوییچینگ و یا مدار تغذیه ترانس که ئر هر دو نوع، وظیفه تبدیل برق شهر متناوب (AC) به برق مستقیم (DC) رگوله شده با ولتاژ ۱۲ ولت را بر عهده دارند. تفاوت مدار تغذیه ترانس با مدار تغیه سوییچینگ در دزدگیر ها را می توان به یکی از المان های کیفی آن ها نسبت داد. در واقع شما زمانی که از یک وسیله الکترونیکی با مدار تغذیه سوچینک استفاده می کنید، علاوه بر سبکتر شدن محصول، کوچک تر شدن و عمر بالای آن، امکان دیگری را نیز برای شما فراهم می کند که آن استفاده از دستگاه در ولتاژهای کاری مختلف است. به عبارت ساده تر در صورت وجود نوسان های خیلی بالای برق، این مدار تغذیه سوییچینگ است که می تواند سربلند و بدون آسیب از آن خارج شود. (تحقیق در این باره را به دلیل جلوگیری از طولانی شدن بحث، به شما وا می گذاریم).

ورودی برق در دزدگیر اماکن، دارای دو ترمینال است که فاز (P) و نول (N) برق شهر به آن متصل می شود. در شکل زیر، ترانس مدلی از دزدگیر را مشاهده می کنید.

آموزش نصب دزدگیر اماکن و اعام سرقت - برق و باتری

پس از اتصال برق مشاهده می کنید که دستگاه روشن می شود. برای امنیت بیشتر در این حالت می توان باتری دزدگیر را با دقت به مثبت و منفی متصل کنید، رنگ قرمز نشان دهنده پلاریته مثبت و رنگ مشکی نشان دهنده قطب منفی باتری می باشد.

 آمورش نحوه نصب سیستم امنیتتی ساختمان و دزدگیر منزل و مغازه

تصویر بعدی نشان دهنده کانکتور AUX است که برای تامین برق سنسور های مورد استفاده در سیستم اعلام سرقت اماکن، اعم از انواع چشم سیمی، دتکتور دود، دتکتور گاز و سایر سنسورهای دارای تغذیه باید از خروجی این ترمینال ها استفاده شود.

نحوه نصب سیستم دزدگیر و اعلام سرقت اماکن

 

شکل زیر نشان دهنده ترمینال های مربوط به اتصال مدار آژیر یا SIREN می باشد که در دزدگیر ها با علامت اختصاری SIR نمایش داده می شوند. باید آژیر DC دارای پلاریته را به این قسمت متصل کنید که در زمان اتصال حتما مثبت و منفی ترمینال SIR دزدگیر و همچنین خود آژیر را در نظر داشته باشید که در عغیر اینصورت دستگاه یا خود آژیر می تواند دچار آسیب گردد. آژیر های مورد استفاده می تواند از انواع پر قدرت و یا آژیر های مورد استفاده در محیط های داخلی با قدرت کمتر و بنام آژیر پیزو باشند.

 اموزش سیم کشی دزدگیر ساختمان و نحوه نصب آژیر دزدگیر

 

در شکل زیر ترمینال های اسپیکر یا Speaker را مشاهده می کنید که با SP در برد دزگیر اماکن مشخص می شود. در اسپیکر بر خلاف آژیر پلارته مثبت منفی مهم نیست.

آموزش سیم کشی دزدگیر منزل و اماکن و نحوه نصب بلندگو به دزدگیر

 

برای اتصال پنل به خط تلفن شهری در صورت یکی بودن و ادغام آن در پنل باید از ترمینا های TEL مستقر بر روی برد اصلی دزدگیر استفاده نمود. دقت کنید که اگر دزدگیر اماکن خریداری شده از انواع سثیم کارتی باشد، محل و اسلات قرار گیری سیم کارت یا بر روی برد و یا در زیر آن واقع شده است که برای جا زدن سیم کارت حتما باید برق و باتری از سیستم کاملا جدا باشد و در حالت بدون برق این عمل انجام گیرد که در غیر این صورت دستگاه های اعلام سرقت اماکن دچار آسیب جدی می شوند.

آموزش نصب دزدگیر و اعلام سرقت و اموزش نحوه اتصال به تلفن کننده

ترمینال های قابل مشاهده در شکل زیر، زون های دستگاه می باشند که معمولا با توجه به پشتیبانی هر دستگاه متفاوت بوده و با حرف اختصاری Z با ZONE مشخص می شوند. این ترمینال ها در واقع برای اتصال همه ی تجهیزات جانبی و سنسورهای مورد استفاده در یک سیستم دزدگیر و اعلام سرقت اماکن، همچون انواع چشمی، مگنت، پدال و دتکتور به کار می روند.

اموزش نحوه سیم کشی چشمی دزدگیر و نصب به زون های اعلام سرقت و دزدگیر اماکن

 

و اما در ادامه این آموزش گام به گام به معرفی هر یک از تجهیزات جانبی سیستم اعلام سرقت اماکن (دزدگیر) می پردازیم.

از اصلی ترین متعلقات در یک سیستم دزدگیر یا اعلام سرقت، سنسورها، دتکتورها (Detector) و آشکار ساز ها می باشند. در واقع سنسورها ادواتی هستند که بنا به نحوه عملکرد می توانند تغییرات و یا حرکت را در محیط تشخیصدهند. در سنسور ها مداری بکار می رود که درصورت تحریک، عملکردی شبیه به باز و یا بسته یک سوییچ را انجام می دهد که به جهت امنیت بالاتر در اکثر سنسورها از کنتاکت بسته یا نرمالی کلوز، استفاده می شود تا در اثر ایجاد هر گونه تغییراتی در سیستم، سیستم را پس از تحریک فعال کند.

بر این اساس سنسورها بر حسب عملکرد به اقسام مختلفی تقسیم بندی می شوند که می توان به صورت زیر به آن ها اشاره داشت:

مگنت (Magnet Sensor) که در این نوع حسگر از خاصیت القایی جهت درک تغییرات محیط استفاده می شود. این سنسور از دو قسمت فک متحرک و فک ثابت تشکیل می شود. بر روی فک ثابت مگنت دزدگیر اماکن دو عدد ترمینال جهت اتصال سنسور مگنت به پنل مر کزی دزدگیر قرار داده شده است که در واقع با اتصال این دو ترمینال به یکی از زون های اعلام سرقت، این ارتباط ما بین سرور دزدگیر و مگنت برقرار می شود. جهت فعال شدن این سنسور باید پلاتین را روی چهار چوب درب یا پنجره و قسمت القایی آن را روی قسمت متحرک درب نصب نمود به طوری که فاصله این دو قسمت بیشتر از ۲ تا ۴ میلیمتر نشود. در این حالت با باز شدن درب یا پنجره و حرکت فک متحرک، قسمت آهنربایی مگنت دزدگیر، از جای خود دور شده و در نهایت مدار بین این دو قطعه باز و نهایتا پالس تحریک برای سرور دزدگیر ارسال می شود. این تغییر بلافاصله از طریق سیم های متصل به سرور، آنرا فعال نموده و عکس العمل لازم را انجام می دهد. در نصب سنسور های مگنت دزدگیر، باید دقت نمود که فلش های روی پلاتین و آهنربا در یک جهت باشند و نکته دیگر ای نکه سعی شود که مگنت ها را در قسمت پایین و یا بالای درب کار گذاشت. این مگنت ها در انواع مگنت سیمی و مگنت بیسیم دزدگیر اماکن در دسترس است.

سنسور ضربه یا شوک (Shock Detector) نیز یکی دیگر از انواع سنسور های قابل استفاده در یک سیستم اعلام سرقت اماکن می باشد. سنسور شوک یا سنسور ضربه دزدگیر نیز از یک پلاتین و یک پیچ تنظیم کننده تشکیل شده است. زمانی که یک ضربه به شیشه ای که این سنسور روی آن نصب شده است وارد شود، تیغه های پلاتین در درون شوک سنسور از هم جدا شده و این تغییر از طریق سیم های متصل به پنل، سرور را فعال می نماید. حساسیت این سنسور هم می تواند با پیچ تنطیم روی آن کنترل شود. شوک سنسور نیز در انواع بیسیم و با سیم موجود در نصب سیستم دزدگیر اماکن به کار می رود.

 

سنسور چشمی یا حرکتی (Detector Motion) دزدگیر یا PIR، سنسوری است که می توان این گونه بیان کرد که به نوعی قابلیت های دو سنسور قبلی را یک جا در درون خود جای داده است. این سنسور بر اساس امواج مادون قرمز عمل می کند. در این سنسور یک المان تشخیص حرکت ( PIR (Passive Inferared Red وجود دارد که طول موج امواج مادون قرمز محیط اطراف را پس از دریافت، تحلیل می کند و نسبت به آن واکنش نشان داده و نهایتا با ارسال پالس مربوطه به سرور تحریک شدن خود را اطلاع می دهد. هر جسمی که دمایش بالاتر از صفر درجه باشد دارای امواج مادون قرمز می باشد. در واقع، سنسور حرکتی دزدگیر، امواج ساطع شده از بدن انسان را تشخیص داده و بر روی سطح کریستال پیرو الکتریک تابانده می شود که این امر موجب تغییرات حرارتی سطح کریستال شده و در نتیجه با تغییر ولتاژ خروجی و پس از تقویت آن، می تواند باعث فعال سازی یک رله شده که و نهایتاً با ارسال پالس مربوطه به سرور، به صدا در آمدن آژیر و شماره گیری تلفن های موجود در حافظه تلفن کننده دزدگیر را موجب شود.

بر روی هر سنسور حرکتی دزدگیر، یک نشانگر LED وجود دارد که در حالت عادی خاموش و به محض احساس حرکت در محیط روشن می شود. چنانچه بخواهیم این LED را غیر فعال کنیم می توان جامپر قرار گرفته بر روی برد سنسور را از مدار خارج نمود. در چشمی دزدگیر دیپ سوییچ بگونه ای قرار داده شده است تا چنانچه درپوش از بدنه سنسور جدا شود تحریک شود؛ این سویچ که در حالت عادی از یک کنتاکت NC تشکیل شده نیز حرکت کرده و اتصال را قطع می کند و اتصال سرور نیز قطع شده و آژیر می تواند به صدا در آید. دو سر سویچ بدنه به ترمینال های Tamper در سنسور متصل می شود. ترمینال های شش گانه (در برخی ۴ عدد) در چشمی سیمی اعلام سرقت اماکن هر یک کاربرد خاصی در هنگام نصب چشمی دزدگیر دارند. سنسور هایی با زاویه دید ۳۶۰ درجه نیز وجود دارد که در محل هایی استفاده می گردد که وسایل موجود در محل مانع دید چشمی می شود لذا این چشمی ها می تواند بر روی سقف نصب شود. در این چشمی ها از ۴ عنصر حساس  استفاده می کنند.

سنسور دود یا Smoke Detector نیز از انواع سنسورهایی است که می تواند در یک در سیستم اعلام سرقت مورد استفاده قرار گیرد. دقت کنید که استفاده از این سنسور در یکی سیستم امنیتی دزدگیر الزامی ندارد اما با توجه به کاربرد و برای محیط های کوچکتر مانند مازل یا مغازه ها می تواند یک سیستم اعلام حریق سطح متوسط را به واسطه آن ها از دستگاه اعلام سرقت اماکن انتظار داشت. می توان از یک سنسور دود به صورت زون ۲۴ساعته بر روی پنل ذزدگیر استفاده نمود تا هر گونه آتش سوزی و حریق را اعلام نماید. این سنسور توسط دو سیم از ولتاژ ۱۲ولت سرور تغذیه می شود. همچنین این سنسوربه عنوان کنتاکت Normally Close در سیستم مورد استفاده قرار می گیرد. این کنتاکت در حالت معمولی به صورت بسته در سیستم سیم بندی می شود و در صورت تحریک به وسیله دود یا آتش به حالت باز در آمده و چون این ترمینال به سرور متصل شده است، مدار آن قطع شده و هشدار خود را پخش خواهد نمود. محل نصب این سنسورها  معمولا در سقف اماکن می باشد. اگر قصد داریم که از چند سنسور دود استفاده کنیم باید آنها را به صورت سری به یکدیگر متصل نماییم (نحوه سیم بندی سنسور دود در دستگاه اعلام سرقت اماکن را می توانید در اینجا ببینید). در این صورت فاصله هر سنسور دود از یکدیگر باید به انداره ۷ متر باشد. سنسور دود بیسیم و دتکتور دود سیمی نیز تولید شده اند که بنا به شرایط استفاده می توان از هر یک از آن ها بهره برد.

 

فیلم آموزش نصب اعلام سرقت اماکن را می توانید در اینجا مشاهده کنید.

 

 

 

آموزش نصب و سیم کشی دزدگیر اماکن در این مقاله ادامه دارد…

 

 

 


مطالب مفید و مرتبط:

 

نحوه عملکرد چشم (بیم) خطی سیستم اعلام سرقت Beam Detector

برد رله (کیت رله) دستگاه اعلام سرقت و دزدگیر اماکن

نحوه کپی کردن ریموت کنترل های بلوتوثی

نحوه اتصال و سیم بندی سنسور دود و حرارت به پنل دزدگیر و اعلام سرقت

استفاده از اعلام سرقت بعنوان اعلام حریق

 

 


نعیم پردازش: آموزش و فروش و پخش عمده سیستم اعلام سرقت و دزدگیر اماکن به همکار