مقایسه کاربردی کابل های شبکه کت ۵ (CAT 5) و کت ۶ (CAT 6)
در این مقاله قصد داریم تا دوربین مداربسته تحت شبکه کاربرد دارند. را دقیق تر مورد بررسی قرار دهیم. در واقع می خواهیم بدانیم که فرق اصلی کابل های شبکه کت ۵ با کت ۶ در چیست، البته لازم به ذکر است در که در تولیدات و محصولات کایلهای شبکه طبقه بندی (Category) های دیگری نیز وجود دارد که در ذیل به آن ها اشاره خواهیم نمود. این کابل ها در راه اندازی انواع شبکه های کامپیوتری و یا در نصب
- دسته اول زوج سیمهای به هم تابیده بدون زره UTP
- دسته دوم زوج سیمهای به هم تابیده فویل دار SFTP
- دسته سوم زوج سیمهای به هم تابیده شیلددار STP
کابل های شبکه UTP، ارزان قیمت و رایج ترین نمونه کابل شبکه در میان کابل ها هستند که در رده های مختلف با پهنای باندهای متفاوتی تهیه و تولید می شوند:
کابلهای Cat 1
این نوع از کابل های شبکه دارای پهنای باند حداکثر ۱۰۰ کیلوهرتز هستند و حداکثر نرخ ارسال در آنها ۱۴۴ کیلو بیت بر ثانیه (۱۴۴kbps) است و در مودم های معمولی یا دستگاه های فکس کاربرد دارند.
کابل های Cat 2
دارای پهنای باند ۱MHz هستند و حداکثر نرخ ارسال آنها برابر ۲Mbps است و بیشترین کاربرد آن ها در شبکه Integrated Services Digital Network) ISDN) و برای خطوط با نرخ حداقل است.
کابل های Cat 3
دارای پهنای باند ۱۶MHz هستند و حداکثر نرخ ارسال آنها برابر ۱۰Mbps می باشد. بیشترین کاربرد این سری از کابل ها در بستر خطوط تلفن است.
کابل های Cat 4
دارای پهنای باند ۲۰MHz هستند و حداکثر نرخ ارسالی برابر ۱۶Mbps دارند و بیشتر برای استفاده در توپولوژی شبکه Token Ring طراحی و ساخته شده بودند.
کابل های Cat 5
دارای پهنای باند ۱۰۰MHz هستند و حداکثر نرخ ارسال داده در کابل کت ۵ برابر ۱۰۰Mbps است (در یک جفت سیم) که برای استفاده در اترنت سریع (۱۰۰Base-T) استاندارد شده اند. نوع ارتقا یافته این کابل به Cat5E (کت ۵ ای) مشهور است که در اترنت گیگابیت کاربرد دارد.
کابل های Cat 6
دارای پهنای باند ۲۵۰MHz هستند و برای استفاده در اترنت گیگابیتی طراحی و ساخته شده اند. این کابل هم دارای نوع ارتقا یافته به نام Cat6E است.
در کابل های شبکه Cat6 بین هر دو زوج سیم فویل قرار داده شده است تا مکانیزم نویز گیری بهتر انجام گیرد. همچنین در کابل های Cat 6 قطر کابل نسبت به Cat5 افزایش یافته که در نتیجه افت ولتاژ Cat6 تا حد چشم گیری نسبت به Cat5 کاهش یافته است.
کابل های Cat5 و Cat5E اندکی با یکدیگر تفاوت دارند ولی پهنای باند آنها ثابت است. کابل های Cat6 و Cat6E نیز اندکی در پارامترهای مخابراتی انتقال تفاوت دارند و تفاوتی در میزان تضعیف سیگنال و یا پهنای باند با یکدیگر ندارند. (Cat6) ها برای مسافت های طولانی دارای کاربرد بهتری می باشند.
کابل های Cat 7
دارای پهنای باند ۶۰۰MHz هستند و در اترنت ۱۰ گیگابیتی و بالاتر کاربرد دارند. لازم به ذکر است که امپدانس کابل های رده ۳ تا ۷ معادل ۱۰۰ اهم است و حداکثر طول کابل در آنها ۱۰۰ متر می باشد. تفاوت این ۷ دسته بندی از کابل شبکه عمدتاً در قطر سیم و میزان تابیده شدن سیم ها به دور یکدیگر است. پس از توضیح انواع کابل های دسته اول یعنی زوج سیم های به هم تابیده بدون زره (UTP) در اینجا به بررسی Cat5 و Cat6 و کاربرد های آنها در برق هوشمند و شبکه های کامپیوتر خواهیم پرداخت
تفاوت و شباهتهای دو کابل پر کاربرد در شبکه های کامپیوتری و دوربین مداربسته ( Cat5 و Cat6)
نکته قابل تامل این که اجزاء Cat6 که توسط شرکتهای مختلف سازنده تولید میشوند لازم است تا قادر باشند که با یکدیگر کار کنند (اصل Interoperability) و همچنین لازم است تا با سایر استانداردهای پیشین خود نیز سازگاری داشته باشند. به عبارت دیگر باید بتوان اجزاء Cat6 و اجزاء Cat5 را در یک شبکه در کنار یکدیگر تجمیع و استفاده کرد و یا در صورت لزوم بتوان اجزاء Cat6 را جایگزین اجزاء Cat5 نمود.
در تجهیزات Cat6 تحمل خطای بیشتری در برابر تغییرات مقاومت وجود دارد. تغییرات مقاومت تحت عنوان پارامتری به نام Return loss (افت بازگشتی) سنجیده میشوند. هر چقدر مقدار Return loss (واحد برحسب دسیبل) بیشتر باشد طبیعتاً مقدار انعکاس سیگنال و انعکاس مجدد سیگنال در شبکه کامپیوتری یا تجهیزات برق هوشمند ساختمان کمتر خواهد بود. در نتیجه Cat 6 نرخ خطای بیتی (BER) کمتری برای شبکههای اترنت سریع و گیگابیت اترنت۱۰۰۰ (BASET) ارائه میکند.
تفاوتهایی نیز در مورد محدوده فرکانسی و پهنای باند مفید وجود دارد. طبق تعریف پهنای باند همان محدوده فرکانسی است زمانی که PSACR (جمع جبری نسبت تضعیف به سیگنالهای ناخواسته) مثبت است. Cat 6 قادر است تا پهنای باند ۲۰۰ مگاهرتز را در دمای ۲۰ درجه سانتیگراد در مسافتی حدود ۱۰۰ متر پشتیبانی کند که این مقدار برای استاندارد Cat5 در حدود ۱۰۰ مگاهرتز است به بیاان دیگر چیزی در حدود نصف آن.
تفاوت در ساختار
یکی از تفاوتهای مشهود و اساسی میان این دو استاندارد در ساختمان کابلها میباشد. قطر کابلهای Cat 6 به نسبت Cat5 بیشتر است. این مقدار برای استاندارد Cat 6 از ۵٫۳ میلیمتر تا ۵٫۸ متغیر است. این در حالی است که در استاندارد Cat5 قطر کابلها از ۴٫۸ میلیمتر تا ۵٫۵ میلیمتر در نظر گرفته شده است و دلیل آن هم به دو عامل برمیگردد. اولاً به خاطر ضخیمتر بودن سیمهای مسی به کار رفته در این کابلها و ثانیاً اینکه در بعضی محصولات Cat 6 از یک جدا کننده به نام Cross-Web استفاده میشود که به عنوان یک حایل در میان زوج سیم ها درون کابل قرار میگیرد تا به کاهش اثرات نویز منجر شود.
البته این Cross Web از ضروریات استاندارد Cat6 نمیباشد ولی برخی تولیدکنندگان با این روش اثرات نویز را در طول کابل را کاهش میدهند. دلیل افزایش قطر سیمها به خاطر کاهش مقیاسی به نام افت تداخلی (Insertion loss) که گاهی تضعیف نیز نامیده میشود در یک محدوده فرکانس میباشد. هر چقدر مقدار Insertion loss کمتر باشد سیگنال دریافتی در گیرنده قویتر خواهد بود. این اصلاح منجر به کاهش اثرات نویز صادره از منابع داخلی و خارجی میگردد. بهعلاوه کابلهایی با Insertion loss کمتر میتوانند مسافتهای طولانیتر و تحمل بیشتر در مقابل تغییرات دما را پشتیبانی کنند که نتیجه نهایی آن عملکرد بهتر شبکه خواهد بود. از دیگر تفاوت های میان این دو کابل پر مصرف، وجود به هم تابیدگی بیشتر سیمها برای کاهش اثر نویز میان زوج سیمها در Cat6 میباشد.
.
.
.
مطالب مرتبط:
.
رنگ بندی استاندارد کابل شبکه برای دوربین مداربسته IP
معرفی انواع کابل های شبکه در دوربین مداربسته
آموزش و نحوه سوکت زدن کابل شبکه
دوربین شبکه ONVIF چیست؟
کیفیت تصویر در دوربین های مداربسته شبکه
.
.
.
.
.
آموزش نصب دوربین مدار بسته تخصصی
و آموزش سیستم های هوشمند ساختمان
نعیم پردازش: پخش عمده همکار دوربین مداربسته
پخش و فروش همکار کابل شبکه