نحوه تعمیر DVR و آموزش تعمیر کردن دی وی آر و دوربین مدار بسته و آموزش تعمیر برد دی وی ار DVR
همان طور که می دانیم یکی از اجزای اصلی یک سیستم مدار بسته، دستگاه ذخیره ساز آن است. این ذخیره سازی می تواند توسط ازار یا دیوایس های مختلفی انجام گیرد. مثلا در سیستم شبکه می توان از یک سرور استفاده کرد و یا در سیستم های مداربسته آنالوگ از یک کارت دی وی آر. اما نمونه دیگر دستگاه های ذخیره ساز سیستم های مداربسته، استند الون ها (Stand Alone) هستند که در سیستم های مبتی بر سیگنال های آنالوگ به آن DVR (Digital Video Recorder) و در سیستم مبتنی بر شبکه به آن ان وی آر (NVR یا Network Video Recorder) گفته می شود. گاها اتفاق می افتد که بنا رخدادن دلایل و شرایطی خاص این دستگاه ها دچار مشکل می شوند و نیاز به تعمیر پیدا می کنند. در این مقاله قصد داریم تا مطالبی را در خصوص تعمیرات دی وی آر ها بیان کنیم. به صورت کلی، آشنایی با قسمت های مختلف یک دستگاه را باید لازمه تعمیرات دانست تا پس از آن بتوان براحتی عیوب بوجود آمده را در آن دیوایس یافته و نهایتا با تعویض قطعه معیوب، به تعمیر آن پرداخت. بنابراین در این مجال و در ابتدا به صورت اختصار سعی خواهیم کرد تا قسمت های مختلف یک دی وی آر را که عمداتا در زمان نیاز به تعمیر دچار دستخوش شده اند با یکدیگر بررسی کنیم.
دز زیر به صورت جزء به جزء به بررسی یک DVR می پردازیم. دقت کنید که اصول تعمیرات دی وی آر و NVR های تحت شبکه تقریبا شبیه به هم می باشند و با مسلط شدن بر روی تعمیرات دی وی آر، می توان مشکلات و عیوب ان وی آر ها را نیز مرتفع ساخت.
مرحله نخست: باز کردن درب کیس DVR
جهت باز نمودن درب کیس دی وی آر، لازم است تا بوسیله ی یک پیچ گوشتی مناسب، پیچ های پشت و کناری DVR باز شوند. حتما پس از باز کردن پیچ ها آن ها در ظرف یا نایلونی بریزید تا پس از اتمام مراحل بدون نگرانی از گم شدن آن ها بتوان آن ها را در جای خود بست. در برخی از دستگاه ها ممکن است سایز یک یا دو عدد از پیچ ها بزرگتر باشد که توسط پیچ گوشتی دارای سری مناسب می توان آن ها را باز کرد.
مرحله دوم: سرویس و نظافت دی وی ار
پیش از شروع به انجام تعمییرات و یا سرویس دوره ای دی وی آر، نیاز به سرویس کردن و تنظیف و گرد غبار دستگاه محسوس است تا در زمان برداش و کاشتن آی سی های احتمالی این گونه گرد و غبار و احیانا چربی ها مزاحم کار نباشند. برای این منظور می توان به وسیله دستگاه هوا ساز، اسپری های مخصوص تنظیف و یا یا دستگاهای مکش هوا (Vacuum) گرده ها و غبار زا از دستگاه پاک کرد. در این باره به هیچ عنوان از مایعاتی همچون آب یا شیشه پاک کن ها استفاده نکنید!
اجزای اصلی یک DVR:
در ادامه باید بگوییم که هر دستگاه DVR بسته به نوع شرکت سازنده، دارای انواع مختلفی از نظر برد می باشند که متداول ترین نمونه آن ها شامل اجزا زیر یا مشابه آن می باشد.
- برد تغذیه اصلی دستگاه DVR (یا ان وی ار). (این جزء، در نمونه دی وی آر های آدپتوری حذف شده است).
- مین برد Main و پردازشگر جهت پردازش اطلاعات ورودی و خروجی.
- و برد پنل و نمایش وضعیت دستگاه.
منبع تغذیه Power Supply
منبع تغذیه دستگاه به دو صورت داخلی و خارجی است که از نوع تغذیه سویچینگ ساخته می شوند. در منبع خارجی که به صورت آداپتوری و جعبه پلاستیکی مجزا شده از دستگاه و با سیم و فیش به دستگاه متصل می شود، ولتاژ خروجی ۱۲ ولتی رگوله تولید شده و برای تست آن با مولتی متر می توان آن را اندازه گیری نمود. در صورت خرابی آداپتور DVR و NVR، بهتر است با یک آداپتور سالم و جدید جایگزین شود چراکه تعمیر پاورها معمولا کار وقت گیری است و یک نمونه نوی آن علاوه بر سرعت بخشیدن به کار، ولتاژ مناسب دستگاه را برای مدت ها بدون نقص تولید خواهد کرد. در نمونه دوم دی وی آر ها شامل منبع تغذیه داخلی، برد تغذیه درون دستگاه قرار داده شده است و به وسیله کابل رابط دو شیار، به برق AC متناوب متصل می گردد .خروجی تغذیه داخلی ممکن است داری چند رنج ولتاژ ۱۲V 5V و ۳٫۳V و یا فقط تامین کننده برق مستقیم ۱۲ ولت باشد که به وسیله مبدل های DC to DC ولتاژهای ۵V و ۳٫۳V ساخته شود. ولتاژ برد تغذیه به Main Board، توسط سویچ ON/OFF پشت دستگاه قابل قطع و وصل شدن هستند. در دستگاه زیر از برق ۱۲ ولت خارجی آداپتور استفاده شده است و جهت تغذیه دیگر ولتاژ ها ۵V و ۳٫۳V به صورت مبدل DC to DC ساخته می شود .هارد دستگاه که ۱۲V و ۵V نیاز دارد، برق ا۲ ولتی خود را به طور مستقیم دریافت نموده و ۵V را با رگولاتور سوچینگ حدود ۴A ساخته شده مصرف می نماید که در صورت خرابی قطعات در این طبقه، باعث از کار افتادن هارد DVR می گردد. توسط یک مولتی متر پورت (port) تغذیه هارد را اندازه گیری کرده و از صحت ولتاژها ۱۲و ۵V اطمینان حاصل می کنیم.
فیوزها
فیوزها در ورودی ولتاژ DC جهت حفاظت قرار داده مکی شوند و در صورت سوختن منجر به خاموشی دستگاه می گردد. در صورت سوختن لازم است تا با فیوز هم رنج جایگزین شود. فیوزهای فرعی بورد دی وب آر، به صورت SMD و با کدهای F و FB مشخص می باشند. جهت تست فیوزها در حالتی که دستگاه خاموش می باشد با مولتی متر اهم آن ها را اندازه گیری می کنیم که در صورت سالم بودن، اهم صفر یا اتصال کامل را نشان می دهند. نشان دادن اهم بالاتر به معنای معیوب شدن فیوز است و نیاز به تعویض دارد. برای مثال در برد زیر فیوز SMD جهت حفاظت پورت USB دستگاه می باشد، در صورت سوختن به دلیل قطع تغذیه درایور USB کار نخواهد کرد.
پورت های ورودی و خروجی صدا و تصویر
پورت های در پشت دستگاه و متصل به برد اصلی جهت ورودی و خروجی صدا و تصویر سیستم مدار بسته قرار گرفته اند که برای تصویر BNC و برای صدا بصورت RCA یا پورت های RS می باشد.در صورت خرابی کانکتورها یا قطع سیگنال صدا و تصویر یا بصورت فطع وصل و داشتن نویز و پارازیت خواهیم داشت.
درمثال یک دستگاه DVR هشت کاناله
۸کانال صدا توسط کنکتورRS232 و۸کانال تصویرBNC می باشد و داری یک کانال BNC خروجی تصویر می باشد.
خروجی مجزا تصویر بصورت VGA
تراشه مبدل اطلاعات آنالوگ به دیجیتال A/D صدا و تصویر
اطلاعات آنالوگ صدا و تصویر جهت پردازش نیاز به تبدیل به سیگنال دیجیتال دارد که توسط تراشه های مخصوص مبدل آنالوگ به دیجیتال دارد A to D که متناسب با سرعت تبدیل و تعداد کانال ها و شکل پکیج متفاوت می باشند. جهت تست و بررسی آنها تغذیه ۵V ومسیر ورودی و خروجی آنها چک شود در صورت صدمه دیدن تراشه صدا و تصویر دستگاه قطع می گردد.
در مثال زیر تراشهTW2865 دارای ۴ کانال تصویر و صدا و یک ورودی میکروفن می باشد واز طریق پروتکل I2C ,SPI کنترل می گردد ، در یک دستگاه هشت کاناله دو عدد تراشه استفاده شده است , خرابی هر تراشه باعث از کار افتادن۴ کاناله می شود با دنبال کردن مسیر پورت های قطع شده تراشه A/D عیب یابی نمود.
جهت حفاظت ورودی ها یک طبقه فیلتر محافظتی شامل خازن و مقاومت ودیود قرار داده شده است که در مواقعی با صدمه دیدن باعث قطع سیگنال می گردد.
رگولاتور های ولتاژ ثابت
ولتاژ های فرعی Main برد از ولتازهای اصلی توسط رگولاتورهای ولتاژ ثابت تامین می گردد مانند ولتاژ ۱٫۸V توسط رگولاتور۱۱۱۷-۱٫۸V تامین می گردد با کمک مولتی متر ولتاژ ورودی و خروجی اندازه گیری می شود . درصورت خرابی هر یک از این رگولاتورها ولتاژ طبقه بعدی قطع می گردد.جهت تعویض قطعه معیوب SMD از هیتر هوا گرم استفاده می شود و قطعاتی که مانند رگولاتورها که اکثرا داری باله خنک کننده می باشند نیاز به دمای بالاتر و مدت زمان هیتر کافی می باشد تا به PCB برد صدمه نزند. جهت جایگزینی قطعات می توان دیتا شیت قطعه را بررسی نمود.
پردازشگر یا میکروپرسسور دی وی آر
تحیل اطلاعات ورودی و خروجی به برد Main و کنترل قسمت های مختلف دستگاه توسط این میکرو انجام می شود که با کمک نرم افزار اصلی تمامی فرمان ها جهت کاردستگاه ارسال می گردد.از لحاظ سخت افزاری میکرو به ولتاژ صحیح جهت کار کردن دارد که از ۵V,3.3V,1.8V تامین می گردد در صورت صحیح بودن این ولتاژ ها روی پین های تغذیه میکرو از سالم بودن کریستال و مدار ارتباطی به پین ها مطمئن می شویم . در صورت داغ کردن بیش اندازه به طوری که مشخص می شود میکرو صدمه دیده است.به دلیل ارتباط مهم میکرو و حافظه فلش و رم خرابی هر یک باعث از کار افتادن برد Main می شود.مهمتر از سخت افزار مرتبط با میکرو نرم افزار اصلی دستگاه باید سالم و به روز باشد .حافظه فلش این دستگاه ها توسط فلش مموری از طریق پورت USB دستگاه اپدیت می گردد .
رم RAM
هر دستگاه متناسب به میکروپرسسور از یک یا چند RAM بهره می گیرد که میزان صحیح آن باعث بهبود سرعت پردازش اطلاعات می گردد ودر صورت صدمه دیدگی دستگاه یا بسیار کندتر عمل می کند یا کاملا از کار می افتد .
کریستال Cyristal
هر دستگاه DVR داری چندین پردازشگر فرعی و یک پردازش گر اصلی می باشد که همه آنها جهت انجام کارکرد نیاز به ساخت پالس جهت پردازش دارند که به کمک کریستال های که پایه های آنها متصل می باشد تولید می گردنند خرابی و عدم اتصال صحیح باعث ساخته نشدن پالس می گردد و آن سیستم کار نخواهد کرد .ابتدا اتصال لحیم کریستال چک شود سپس آنرا تعویض نماید.میزان هر کریستال بر حسب هرتز Hz می باشد.
باتری بک آپ سیستم
باتری بک آپ دستگاه باعث تامین ولتاژ دائمی برای نگه داشتن اطلاعات ساعت ،تاریخ،وتنظیمات User می گردد معمولا از نوعCR2032 بوده و در صورت خرابی اطلاعات در صورت روشن و خاموش شدن در سیستم ذخیره نمی ماند و به حالت ابتدا برمی گردد . تست ولتاژ باتری بک آپ که ۳V می باشد در صورت ضعیف بودن تعویض گردد.
مدار نگهدارنده ساعت و تاریخ که به صورت دائم در حال کار می باشد حتی زمان خاموشی دستگاه (به کمک باتری بک آپ) و با کمک پروتکل I2c اطلاعات تاریخ و زمان را به میکرو اصلی دستگاه می دهد.
در دستگاه زیر آی سی Real time DS1307 دارای تقویم و زمان کامل بوده و با I2C زمان صحیح را به میکرو می رساند .خرابی این IC باعث بهم خوردن و نداشتن زمان و تاریخ می گردد. ابتدا ولتاژ ۵V روی پین های آن تست شود سپس ولتاژ باتری بک آپ ۳V گرفته شود.
اینترفیس انترنت پورت LAN
دستگاه DVR جهت ارتباط به شبکه نیاز به اینرفیس LAN دارد که توسط تراشه بخصوص صورت می گیرد . خرابی این طبقه باعث مختل شدن این ارتباط می گردد .در برد زیر از تراشه RTL8201CP جهت ارتباط به پورت LAN استفاده شده است. که بصورت دوپلکس قادر به ارتباط می باشد.جهت کارکرد یک کریستال ۲۵MHZ دارد . تغذیه ها ۳٫۳v , 1.8 برروی پین ها اندازه گیری شود.
اینترفیس SATA
جهت ارتباط و ذخیره سازی اطلاعات دوربین مدار بسته برروی هارد, برروی برد اصلی مداری جهت ارتباط SATA وجود دارد جهت خواندن و نوشتن اطلاعات باس پرسرعتی را ایجاد می کند . دربرد زیر از تراشه Sil3512ectu که با سرعت ۱٫۵Gbps )150 MB/s) می تواند در باس Sata هارد را پشتیبانی کند ، وبصورت همزمان دو پورت SATA را پشتیبانی می کند. در صورت خرابی این تراشه و یا قطعات اطراف باعث از کار افتادن ذخیره سازی و خواندن از هارد می گردد .
پنل جلوی دستگاه و میکرو سویچ ها
پنل جلو دستگاه داری صفحه میکرو سویچ و LED نشانگر حالت دستگاه می باشد و سنسور گیرنده ریموت کنترلDVR قراردارد که به وسیله فلت کابل به برد اصلی متصل گردیده است.عیب یابی این قسمت شامل تست LED ها و میکرو سویچ ها می باشد.
در صورت کار نکردن ریموت کنترل بعد از اطمینان از سالم و صحیح بودن ریموت سنسور گیرنده را چک می کنیم .این سنسور داری سه پایه می باشد ۵V تغذیه و GND و خروجی Out با فشار ریموت با کمک مولتی متر آنالوگ میتوان تغییرات سیگنال خروجی را روی پایه Out مشاهده کرد. میکرو سویچ ها جلو دستگاه نیز در صورت عمل نکردن ابتدا ولتاژ ۵V را روی آنها چک می کنیم سپس از عدم تحت فشار بودن کلیدها مطمئن می شویم و مسیر ارتباطی تا میکرو با اهم متر چک می کنیم.
این آموزش درحال تکمیل شدن می باشد…
مطالب مرتبط:
.
نحوه تعویض کابل OSD (منو دار) در دوربین مدار بسته
رفع مشکل فریز شدن تصویر در دوربین مدار بسته شبکه (IP Camera)
عیب یابی کاربردی دوربین مدار بسته تحت شبکه، NVR و دی وی آر
.
.
.
.
.