امروزه نیاز به افزایش امنیت باعث به وجود آمدن پیشرفت وسیع دوربین های مداربسته امنیتی شده است. دوربین هایی با نام cctv به وجود آمدند که بیانگر closed circuit television و به معنای ” دوربین مدار بسته ” و یا تلویزیون مداربسته بودند. یعنی تصویر این دوربین ها در شبکه های عمومی یا public network جایی برای نمایش نداشت و صرفا برای شخص حقیقی یا حقوقی هزینه کننده تصاویر پخش می شود. در سال های اخیر و پیشرفت بستر اینترنت باعث تغییرهای بسزایی در مسیر انتقال تصاویر در دوربین های مداربسته امنیتی شده است.
دوربین هایIP یاIP camera)) مستقیما به شبکه های خانگی متصل می شوند و تصاویر را می توانند به صورت زنده از طریق اینترنت نمایش دهند. دوربین مداربسته شبکه یا دوربین IP را می توان به ساده ترین و ابتدایی ترین شکل ترکیبی از یک کامپیوتر و یک دوربین مداربسته استفاده کرد. قسمت های اصلی دوربین مداربسته شامل لنز، سنسور تصویر، حافظه و یک یا چند پردازنده است که در همه دوربین ها یکسانند. از پردازنده های دوربین مداربسته برای انجام عملکردهایی مانند پردازش تصویر، موشن دیتکشن (Motion Detection) یا تشخیص حرکت، فشرده سازی، آنالیز تصاویر ویدئویی و سیستم های شبکه استفاده می شود. حافظه نیز برای حفظ برنامه های دوربین مداربسته و همچنین ضبط محلی Local تصاویر دوربین مورد استفاده قرار می گیرد. این دوربین ها در کاربردهای حرفه ای استفاده می شوند و عموما تصاویر بسیار با کیفیت تر از دوربین های آنالوگ را در خروجی تولید می کنند.
مانند یک رایانه، دوربین مداربسته شبکه نیز IP خاص خود را در شبکه خواهد داشت. دوربین مستقیما به شبکه وصل می شود و این اتصال می تواند در هر نقطه از شبکه انجام گیرد. تفاوت اصلی دوربین های مداربسته شبکه و دوربین های مداربسته تحت وب نیز در همین است. دوربین مداربسته وب از طریق USB به رایانه وصل می شود و نرم افزار ان باید در کامپیوتر نصب شده باشد. دوربین مداربسته شبکه را می توان طوری تنظیم کرد که تصاویر را در طول شبکه برای بازدید و ضبط ارسال کند. ضبط دوربین هم می تواند به صورت دائمی، برنامه ریزی شده با تقویم، حساس به حرکت یا دستور مستقیم صورت گیرد. بعدها بیشتر در رابطه با پسوندهای فشرده سازی و پروتکل های شبکه صحبت خواهیم کرد. مارک های معروف دوربین ها ی مداربسته عبارتند از : Axis , Vivotek , Samsung , Huviron , Hikvision , 3s , Brickcom Linksys ، Sony و Panasonic اشاره نمود.
.
.
.
.
.
.
.