دوربین مداربسته و تشخیص دود، آتش و حریق

%d8%aa%d8%b4%d8%ae%db%8c%d8%b5-%d8%ad%d8%b1%db%8c%d9%82-%d9%88-%d8%a2%d8%aa%d8%b4-%d8%a8%d8%a7-%d8%a7%d8%b3%d8%aa%d9%81%d8%a7%d8%af%d9%87-%d8%a7%d8%b2-%d8%af%d9%88%d8%b1%d8%a8%db%8c%d9%86-%d9%85%d8%af

نحوه تشخیص دود و آتش و حریق با استفاده از دوربین مدار بسته

   امروزه تکنولوزی دوربین های مداربسته تا جایی پیشرفت داشته است که می توان با استفاده از آن اعمال دیگری را نیز علاوه بر اهداف نظارتی آن انتظار داشت. موشن دتکشن یا تشخیص حرکت یکی از این کاربرد هاست و همچنین می توان از کاربرد دوربین مدار بسته در تشخیص حریق، آتش و دود صحبت به میان آورد که این اعمال در تتیجه پیشرفت های مدارات منطقی و پردازش تصویر (Image Processing) می باشد. در این جا قصد داریم تا کمی در ارتباط با نحوه تشخیص و آشکارسازی آتش و دود با استفاده از دوربین مداربسته مطالبی را مرور کنیم.
  تشخیص دود و یا حریق به واسطه ی الگوریتم های نرم افزاری انجام می پذیرد که بر روی پردازنده­ ی سیگنال بصری (ViSP) قابل اجرا هستند. این پردازنده ها، موتورهای پردازش موازی را بر روی سخت افزار های مناسب پیاده سازی می کنند. تصاویر ویدئویی، بطور همزمان و با استفاده از تکنیک های پردازش تصویر دیجیتال مورد ارزیابی قرار می گیرند که به کمک این تکنیک ها امکان آشکارسازی و تشخیص حریق و آتش با درجه بالایی از اطمینان امکانپذیر می شود. تصاویر ویدئویی دائماً با هدف یافتن تغییرات اسکن محیط را انجام می دهند و به لطف جبران سازی نویز و اطلاعات مربوط به نمای دوربین، آلارم های خطا در طول زمان حذف می شود. می توان تصویر دیده شده بوسیله دوربین را به نواحی مختلفی تقسیم کرد. هر ناحیه دارای مجموعه ای از پارامترها است که به کمک آن ها می توان الگوریتم آشکارسازی را بطور کامل کنترل نمود. هر یک از این پارامترها برای هر زون بطور مجزا تنظیم می شوند تا بتوان آنها را برای گستره­ ی وسیعی از کاربردها آماده سازی کرد. همچنین می توان در جهت ارتقاء فرایند آشکارسازی، اطلاعات چندین دوربین را نیز با یکدیگر ترکیب کرد.
زمانی که از روی اطلاعات تصاویر ویدئویی، اندازه گیری ها انجام گرفت، مجموعه ای از قوانین به ما کمک می کنند تا تعیین کنیم تصاویر مذکور شامل نشانه هایی از دود یا آتش هستند یا نه. این قوانین را می توان به گونه ای تنظیم کرد که متناسب با کاربردهای مشخصی، الگوریتم آشکارسازی موفق و قدرتمندی را ایجاد کنند.

 اصول تشخیص دود از طریق پردازش تصویر
اساس کار VSD تجزیه و تحلیل پیچیده ­ی کامپیوتری تصاویر ویدئویی است که از طریق دوربین مدار بسته دیده می شوند. با استفاده از تکنولوژی پیشرفته­ ی پردازش تصاویر و الگوریتم های گسترده­ آشکارسازی (و الگوهای شناخته شده ی آلارم های خطا)، VSD می تواند بطور خودکار ویژگی های شاخص الگوهای دود را تعیین کند. در صنعت آشکارسازی حریق، مشخصات شناخته شده­ ای برای دود وجود دارند که همه درون سیستم جای داده می شوند تا بتوان در مورد وجود یا عدم وجود دود تصمیم دقیقی گرفت. سیستم VSD از تجهیزات مداربسته CCTV استاندارد استفاده می کند که با یک سیستم پردازشگر مستقل ارتباط داشته و قادر است در تصویر ویدئویی مقادیر اندک دود را شناسایی کند. این سیستم سپس هم در محل پردازشگر و هم از طریق مجموعه متنوعی از خروجی های کنترل از راه دور، اپراتور سیستم را مطلع می سازد. سیستم VSD از الگوریتم های بسیار پیچیده برای پردازش همزمان اطلاعات ویدئویی دوربین های مداربسته استفاده می کند. سخت افزار ویدئویی به گونه ای طراحی شده تا امکان دیجیتال کردن همزمان تصاویر را بطور زنده فراهم کند. یعنی سیستم، تصاویر را بصورت ترکیبی (Multiplex) مخابره نکرده و بنابراین هیچ اطلاعاتی از دست نرفته و یا با تاخیر همراه نخواهد بود.

تمام تصاویر مربوط به موقعیت ویژه­ی آلارم، ثبت شده، زمان و تاریخ به آن ضمیمه شده و در حافظه­ی سیستم ذخیره می شوند. سیستم VSD قادر است در مرحله دیجیتال کردن، تغییرات کوچک را در تصویر شناسایی کند و تنها با ارسال این پیکسل های مربوط به تغییرات به پردازنده­ی اصلی برای فیلترینگ بیشتر، دود را به سرعت شناسایی کند. اطلاعات ویدئویی از مجموعه ای از فیلترها عبور می کنند. فیلترهایی که مشخصات ویژه­ی رفتار دود را جستجو می کنند.

سپس بر روی ارتباطات بین مشخصات فیلتر شده، تجزیه و تحلیل های بیشتری انجام می گیرد تا بتوان تعیین کرد آیا همه­ی شرایط نشاندهنده­ی وجود دود محقق شده اند یا نه. نصاب سیستم قادر است میزان سیگنال دود و همین طور مدت زمان وجود دود قبل از به صدا در آمدن آلارم را تغییر داد تا بتوان نیازهای شرایطی که در آن دود پس­زمینه وجود دارد را برآورده ساخت. همچنین نصاب می تواند تصاویر ویدئویی را به ۱۶ زون تقسیم کرده و سیستم را طوری برنامه ریزی کند که تنها زمانی آلارم به صدا درآید که وجود دود در چندین زون شناسایی شده باشد. همچنین می توان هر زون را بطور مجزا برنامه ریزی کرد به گونه ای که در سطوح مختلف فعالیت دود، آلارم ایجاد کند.

سیستم های استاندارد آشکارسازی دود، خواه سیستم های آشکارساز نقطه ای باشند، خواه آشکارسازهای پرتو مادون قرمز، یا سیستم های مکشی،  همه­ باید دود ناشی از اشتعال به آنها برسد تا بتوانند ذرات را تشخیص داده و آلارم را فعال کنند. چنین سیستم هایی می توانند در محیط های سر پوشیده با سقف های کوتاه یا متوسط که از نظر دمایی پایدار هستند، بسیار موثر باشند. در فضاهای با حجم زیاد مثل زمین های ورزشی سرپوشیده، سالن های نمایشگاه ها، آشیانه هواپیماها عواملی مثل تابش خورشیدی، سیستم های تهویه هوا، و شیشه های مات منجر به افزایش دمای محیط از کف تا سقف می شوند که محیط طبقه بندی شده­ ی دمایی نامیده می شود. در شرایط آتش بدون دود و یا آتش با شعله های کم، ذرات حاصل از احتراق بلند شده به هوا با دورشدن از مرکز احتراق خنک تر می شوند.

در یک محیط طبقه بندی شده­ی دمایی، دمای هوای محیط با افزایش ارتفاع افزایش می یابد. وقتی دود ناشی از احتراق بالا می رود خنک می شود. اگر دمای دود با دمای هوای محیط به تعادل برسد، ذرات دود خاصیت بالارونده­ی خود را از دست داده با حرکت به موازات سطح زمین، لایه ای افقی ایجاد می کنند. اگر دما به تدریج افزایش یابد، هوای داغ بالای دود گسترش یافته و ارتفاع لایه­­ ی طبقه بندی دود را بیشتر کاهش می دهد. در محیط هایی با تغییرات هوایی زیاد، که می توانند از طریق سیستم های تهویه مطبوع پرسرعت یا دربهای بزرگ باز ایجاد شوند، ذرات ناشی از احتراق کم انرژی به سرعت پراکنده می شوند و تا جایی رقیق می شوند که اثر خود را برای فعال کردن آلارم در سیستم های استاندارد آشکارسازی دود از دست می دهند. هر دو مشکل طبقه بندی و رقیق شدن، می توانند بطور جدی سیستم آشکارساز دود را از ورود به حالت آلارم بازداشته یا باعث تاخیر در به صدا درآمدن آن شوند.
سیستم های VSD شرکت D-Tec توانسته اند با عبور از نواحی طبقه بندی شده یا رقیق شده، هرگونه حریق را در نقطه آغاز و یا دود را در همان منبع آن یا بسیار نزدیک به آن، شناسایی کنند.البته لازم به ذکر است که نمی توان با استفاده از علم پردازش تصویر انتظار ۱۰۰ درصدی را از این کاربرد ها همچون تشخیص حرکت و استفاده به عنوان آلارم و سیستم اعلام سرقت یا تشخیص حریق و استفاده به عنوان سیستم اعلان حریق داشت (حداقل تا زمان نگارش این مقاله). اما به عنوان راه کارهای مکمل قابل تامل می باشند و دقت بالاتری را در دسترس قرار می دهند.

.

.


مطالب مرتبط:

.

دوربین مدار بسته و راه حل های مکمل

دوربین مداربسته دید در شب هوشمند چیست؟

دوربین مداربسته ۳۶۰ درجه یا لنز چشم ماهی چیست؟

.

.

.

.

.

.

.


نعیم پردازش: آموزش نصب دوربین مداربسته

فروش دوربین مدار بسته به همکار و پخش عمده