بهترین دوربین پلاک زن و نکات و ویژگی های تخصصی یک دوربین ثبت پلاک در شب و راهنمای خرید دوربین مداربسته پلاک خوان در شب حرفه ای و فروش و قیمت دوربین پلاک خوان و کنترل تردد خودرو و آموزش نصب دوربین پلاک خوان LPR.
در این مقاله قصد داریم تا ویژگی های یک دوربین مداربسته پلاک خوان یا LPR (License Plate Recognition) را صورت کامل تشریح کنیم و بنابراین در استفاده از دوربین های پلاکخوان در پروژه ای مختلف بسته به نیاز و هزینه، بتوان ایده آل ترین انتخاب را انجام داد. دوربینهای پلاک خوان عمدتا در مبحث شناسایی و ردگیری خودرودها مورد استفاده قرار می گیرند. از این دوربین ها همچنین می توان در تلفیق با نرم افزار پلاک خوان خودرو، استفاده های دیگری را نیز در اختیار کاربر و هزینه کننده این سیستم قرار داد که از آن جمله می توان به کنترل تردد خودرو با استفاده از دوربین پلاکخوان، شمارش خودرو با دوربین پلاک خوان، باز و بسته شدن درب باز کن و راه بند با استفاده از پلاک خودرو و همچنین تعریف قابلیت های سفارشی دیگری که بسته به نیاز و الزامات یک پروژه می تواند قابل انجام باشد.
در عموم ذهنیت افراد و مشتریان، پلاک خوانی خوردو با استفاده از دوربین تنها منوط به استفاده از یک دوربین خوب و باکیفیت است. حال آن که این ذهنیت را تنها می توان محدود به انتظارات در نصب های بسیار کوچک بازاری و با مسکونی (آن هم تاحدی) دانست. اما اگر بتوان پلاکخوانی را تا این حد محدود کرد، پس باید به دنبال یک دوربین خوب برای قرار گیری در کنار دوربین های مدار بسته استفاده شده در چنین پروژه های کوچکی باشیم. “خوب” در اینجا به این مفهوم است که دوربین مدار بسته، توانایی پلاک خوانی پلاک خودرو را تا فاصله مشخص و معینی از محل نصب دوربین دارا باشد. از خصوصیات مهمی که باید برای یک دوربین پلاک خوان در نظر گرفت در وهله ی اول رزولوشن دوربین پلاک خوان است.
رزولوشن تصویر دوربین می تواندبه عنوان یک مبنا در خروجی و ثبت تصاویری که قرار است پس از ذخیره سازی از آن ها استفاده کنیم، باید مورد بررسی قرار گرفته شود. عامل موثر بعدی در ثبت پلاک خودرو با دوربینهای پلاک خوان، تعداد عکسبرداری دوربین در یک ثانیه است که معمولا در کاتالوگ دوربین ها از آن باعنوان فریم بر ثانیه و با واحد FPS یاد می شود. هر اندازه FPS یک دوربین بالاتر باشد، دوربین ثبت تصاویر بهتری را در سرعت های بالاتر در اختیار قرار خواهد داد. عامل موثر بعدی که در دوربینهای مداربسته پلاکخوان تاثیر گذار است، استفاده از فیلترهای رنگی سخت افزاری در دوربین است و نهایتا پردازشگر مستقل خود دوربین که در PCB دوربین مداربسته تولیدی با توجه به توانایی و خصوصیت و کاربردهای مختلف از آن ها استفاده شده است.
-
انتخاب دوربین پلاک خوان مناسب
اما اگر بخواهیم بهترین دوربین مداربسته پلاک خوان را باتوجه به بودجه و هزینه انتخاب کنیم باید به چند نکته اصلی دقت بیشتری شود. در ابتدا باید ذکر کنیم که اولا هدف از استفاده دوربین پلاک خوان چیست و ثانیا قرار است در پروژه با چه مقاسی مورد بهره برداری قرار گرفته شود و ثالثا هزینه و بودجه بندی در نظر گرفته شده برای دوربین(های) پلاک خوان در پروژه مربوطه تا چه میزان برآورد شده است. پس لازم است تا در ابتدا برای خود و با توجه به نیاز مشتری و کارفرمای خود، برای این سوالات پاسخ مناسب را یافته تا با محدود کرد بازه انتخاب در بین کثرت مدل های دوربین های پلاکخوان انتخابی بهینه تر هم به لحاظ کارایی و هم به لحاظ قیمتی انجام دهید.
همان طور که می دانیم هزینه تمام شده در نصب هایی که آن ها را به نوعی نصب های بازاری می نامیم، از اهمیت بیشتر برخوردار است. در چنین پروژه هایی، استفاده از دوربین های با بستر آنالوگ (دوربین AHD، دوربین HD CVI، دوربین HD TVI و یا دوربین های HDSDI در حال انجام است. در چنین حالتی اگر از دوربین یا دوربین های در یک پروژه انتظار پلاک خوانی دارید، نخست دوربین را انتخاب کنید که دارای رزولوشن تصویر بالاتری می باشد. حداقل رزولوشن تصویری برای چنین کاربردهایی ۲ مگاپیکسل یا ۱۰۸۰P است که با عنوان “فول اچ دی” (Full HD) نیز در بازار شناخته می شوند، است. مقوله بعدی به متغیر بودن لنز دوربین انتخابی مربوط می شود، یعنی انتخاب دوربین پلاک خوان را به نحوی انجام دهید که قابلیت بزرگنمایی به صورت اپتیکال و قبل از زوم دیجیتالی ذخیره ساز DVR را در اختیار شما قرار دهد. در این حالت می تواند زوم دوربین انتخابی شما دستی یا موتورایز باشد که با محدود کردن راویه در بازه تردد خودرو و جلو کشیدن پلاک خودرو در چنین فضایی می توان به پلاک خوانی بهتری نسبت به دوربین دارای لنز واید دست یافت. عامل بعدی که از اهمیت بسیار بالایی نیز برخوردار است، جانمایی مناسب دوربین می باشد. زاویه، ارتفاع مناسب، فاصله تا پلاک و نور تدارک دیده شده برای دوربین (عموما در شب) می تواند امکان پلاک خوانی مناسبی را حتی با چنین دوربین های قیمت پایینی فراهم آورد. در ارتباط با نکته آخر ذکر شده، استفاده از دوربین های دارای WDR سخت افزاری می تواند در پلاک خوانی امکانات بسیار بهتری را برای شما در اختیار قرار دهد. دوربین انتخابی یا این قابلیت حتی از دوربین های با بستر آنالوگ می تواند شرایط جبران سازی نوری بسیار بهتری را در مقابل سایر دوربین های فاقد این مولفه قرار دهد و بنابراین پلاک خوانی با قیمت پایین را تاحدود بالاتری در اختیار قرار می دهد.
یک توصیه مهم اینکه، اگر واقعا انتظار مشتری شما کمی بالاتر از حد نرمال و نظارت تصویری مرسوم برای چنین پروژه های کوچکی است، حتما سعی کنید تا به سراغ راه حل های تحت شبکه IP Camera بروید تا با استفاده از امکانات و کیفیت تصویر خروجی چنین دوربین هایی بتوانید بهتر به هدف نهایی خود یعنی کیفیت بالاتر به نسبت هزینه مناسب برای چنین مشتریانی دست یابید. بنابراین اگر نیت استفاده از امکان پلاک خوانی ماشین و خودرو و یا حتی موتور سیکلت در پروژه شما مطرح است، می توانید یک دوربین تحت شبکه ۲ مگاپیکسلی با دارا بودن قابلیت WDR سخت افزاری و تعداد فریم بالا را به عنوان حداقل ها برای پروژه خود در نظر داشته باشید.
همچنین در صورتیکه فاصله نصب دوربین تا پلاک خودرو زیاد باشد استفاده از دوربین های مداربسته اسپید دام نیز می تواند به عنوان یک راه حل بسیار خود مورد توجه قرار گیرد.
-
مکانیسم دوربین پلاک خوان حرفه ای
دقت کنید که در پلاک خوانی با استفاده از یک دوربین پلاک خوان جرفه ای برای بیرون کشیدن ارقام و حروف پلاک خودرو و استفاده از دیتای بدست آمده، حتما نیاز به یک نرم افزار پلاکخوان مکمل است به طوری که تصویر دریافتی توسط دوربین پلاک خوان را مورد ارزیابی قرار داده و بسته به الگوریتم های پردازش تصویر نوشته شده برای آن، بتواند در شرایط مختلف پلاک خودرو یا هر وسیله نقلیه دارای پلاک را درآورده، تبت کند و بر اساس دستورات و فرامین نوشته شده، اجرای یک عمل را به عنوان خروجی مناسب اجرا نماید. بنابراین قدرت و توانایی خود نرم افزار و برنامه پلاک خوان از اهمیت بالایی در چنین پروژه هایی برخوردار است. همچنین بخشی از پروسه پردازش ذکر شده نیز، نیازمند سخت افزاری قوی می باشد که با توجه به نیاز و گستره یک پروژه دوربین مدار بسته پلاک خوان باید از سرور مناسب و بهینه شده نیز استفاده گردد تا در خروجی بتوان به پاسخی قابل انتظار و جامع برای نیل به این هدف دست پافت.
-
نرم افزار دوربین پلاک خوان
نرم افزارهای پلاک خوانی، خود به عنوان یکی از اجزای سیستم مداربسته پلاک خوان دارای مشخصات و ویژگی هی متعددی هستند. در ایران برای استفده از این قابلیت معمولا در دوبخش نرم افزارهای وارداتی و بومی می توان این تقسیم بندی را انجام داد، البته در سال های اخیر شاهد بودیم که برخی از شرکت ها نرم افزارهایی را با اسامی ایرانی به فروش می رسانند که تنها به تغییر لوگو و بخش هایی از همان نرم افزارهای وارداتی و حتی نرم افزارهای پلاک خوان مجانی (Free) پرداخته اند! که متاسفانه حجم زیادی از نرم افزارهای ایرانی شامل این دسته بندی قرار می گیرند که حتی حضوری پر رنگ در نمایشگاه های صنایع نظارتی معروف همچون ایپاس را نیز شاهد هستیم؛ و از نظر امنیتی بایستی مراقب استفاده از چنین نرم افزارها و طبعات بعدی آن ها، علی الخصوص برای استفاده در پروژه های دولتی و حساس بود، چراکه احتمال نفوذ به آن ها بسیار بالاتر و ساده تر از نرم افزارهای پلاک خوان معروف حرفه ای و صاحب لایسنس بوده که در این صورت پس از نفوذ، اطلاعات و داده های حاصله به سرقت برده شود و مشکلاتی جدی را نیز در پی داشته باشند.
الگوریتم عملکرد دوربین مداربسته پلاک خوان
الگوریتم شناسایی پلاک در نرم افزار تشخیص پلاک شامل ۷ مرحله به شرح زیر می باشندز:
۱) مکان یابی پلاک (Plate Localization) در خورو: این مولفه به سیستم کمک می کند تا مکان قرارگیری پلاک را در خودروهای مختلف مورد ارزیابی قرار دهد و پس از شناسایی، پلاک را پیدا کرده و از مابقی تصویر جدا نماید.
۲) جهت یابی و سایز بندی پلاک (Plate Orientation and Sizing): بوسیله ی تواع پردازش تصویر تصحیح انحرافات زاویه ای پلاک و تصحیح ابعاد آن در سایز مورد نیاز در این مرحله صورت می گیرد.
۳) نرمالیزه کردن (Normalization): اعمال کنترل، تثبیت و تنظیم روشنایی و کنتراست تصویر دزیافت شده پلاک از مرحله قبلی، در این مرحله بر روی تصویر صورت می گیرد.
۴) تقسیم بندی کاراکترها (Character Segmentation): در وسایل نقلیه، هر پلاک از تعدادی حروف و شماره های خاص تشکیل یافته است. سیستم دوربین مداربسته پلاک خوان قادر است هرکدام از این کاراکتر ها را به صورت مجزا تقسیم بندی کن و آن را برای سپردن به مرحله بعدی الگوریتم پلاک خوانی، جداسازی نماید.
۵) شناسایی کاراکترها بصورت اپتیکی (OCR): بااستفاده از سیستم OCR که از سرنام عبارت “Optical Character Recognition” گرفته شده است، کاراکترهای جداسازی شده شناسایی می شوند. سپس بصورت حروف آلفانومریکی ذخیره می گردند.
۶) تجزیه و تحلیل جئومتریک (Geometrical Analysis): کاراکترها و موقعیت های ثبت شده براساس قوانین خاص هر کشور به طور خاص، مورد تجزیه و تحلیل و آنالیز واقع می شوند.
۷) میانگین گیری از چندین مقدار شناسایی شده (The Averaging): این گام که در واقع آخرین مرحله از الگوریتم شناسایی و تشخیص پلاک در نرم افزار پلاک خوان است، جهت حصول اطمینان از صحت و درستی پلاک ثبت شده نسبت به عکس واقعی آن است.
انتخاب زیر برنامه های دقیق و پیچیده پردازش تصویر (Image Processing)، می تواند در هر یک از مراحل یاد شده، دقت سیستم دوربین مداربسته پلاک خوان را مشخص می کند. در مرحله نرمالیزه کردن، در بعضی از نرم افزارها، از تکنیک های پردازشی شناسایی مرز (Edge Detection) جهت افزایش اختلاف حروف و سپس زمینه استفاده می کنند. بهره گیری از یک فیلتر پردازشی میانی (Median Filter) نیز ممکن است برای کاهش نویزهای موجود در تصویر مفید فایده واقع شود.
-
دوربین مداربسته پلاک خوان و کاربردهای آن
استفاده ار دوربینهای مداربسته پلاک خوان امروزه به طوری گسترش یافته که حتی در پروژه های شخصی معمولی نیز استفاده از آن ها به کثرت در حال پیاده سازی است. شاید یکی از دلایل این امر را می توان به ازدیاد کمپانی های تولید کننده دوربین مداربسته پلاک خوان در حال حاضر برشمرد که نتیجه آن, عرضه چنین دوربین هایی نسبت به قبل و درنتیجه پایین تر آمدن قیمت های آن ها برای مصرف کننده می شود. عموما در مکان هایی که از حساسیت بیشتری برخوردارند، نصب دوربین مدار بسته پلاک خوان به عنوان یک الزام مطرح می شود. با کاربرد دوربین های مداربسته پلاک خوان جهت کنترل ترافیک ( Traffic Control) و استفاده از آن توسط پلیس راهور در خیابان ها و جاده های شهری و بین شهری واقفیم، همچنین خودروهای مجهز به دوربین مداربسته پلاک خوان را نیز که جهت ثبت تخلفات در ناوگان پلیس راهنمایی و رانندگی به کار گرفته شده اند نیز رویت کرده ایم. از کاربردهای مهم استفاده از چنین دوربین هایی در راستای برنامه های امنیتی کشورها یا به عبارتی امنیت ملی (Homeland Security) در تمامی فرودگاه ها، مدارس، سفارتخانه ها، بنادر دریایی، ساختمان های نظامی و ساختمان های مجلس و ادارات استراتژیک و مراکز حمل و نقل مشمول استفاده از دوربین ثبت پلاک در محدوده مشخصی می باشند تا در صورت بروز هرگونه مشکل احتمالی بتوان مدیریت دقیق تری را انجام داد.
شاید بتوان مهمترین کاربرد ویژه دوربین های مداربسته با قابلیت پلاک خوانی حرفه ای را استفاده در سیستم حمل و نقل و به منظور کنترل عبور و مرور وسایل نقلیه و جلوگیری از جرایم جاده ای، خیابانی و ترافیکی دانست. علاوه بر آن امروزه استفاده از دوربینهای ثبت پلاک به اندازه ای مرسوم شده که براحتی می توانیم در اکثر پروژه های شخصی و خصوصی همچون نصب دوربین پلاک خوان در جایگاه و پمپ های گاز و بنزین (Petrol Stations)، نصب دوربین ثبت پلاک در پارکینگ های اتومبیل و خودرو (Car Parking) و در مراحل پیشرفته تر (با تلفیق نرم افزار مدیریت ثبت پلاک) محاسبه زمان توقف در پاکینک و هزینه آن و یا نصب دوربین پلاکخوان در هتل ها و … ردپای آن ها را ببینیم.
نمونه فیلم دوربین پلاک خوان حرفه ای گرفته شده در شب را می توانید از اینجـــا ببینید.
مطالب مرتبط: